Categories: Berita Lain

Kos Vaksin Sinovac Murah Kerana Dibotolkan Dalam Negara – Khairy

KUALA LUMPUR, 12 Jan – Kerajaan membayar kos pengeluaran vaksin COVID-19 yang dibangunkan makmal Sinovac dari China dengan harga lebih rendah, berikutan proses pembotolannya dibuat dalam negara.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata Pharmaniaga Bhd (Pharmaniaga), telah diberi tanggungjawab untuk menguruskan proses pembotolan vaksin itu, yang dijangka sedia untuk diedarkan kepada orang ramai akhir Mac ini.

“Saya nyatakan kos vaksin ini lebih murah susulan ia dibotolkan di sini dan bukannya di China, jika di China kosnya jauh lebih tinggi.

“Pharmaniaga telah diberi tugas untuk proses pembotolan vaksin dan kos itu telah pun dibentangkan kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) sebelum ini, dan mereka telah bersetuju dengan harga yang disebutkan,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri majlis menandatangani perjanjian Bekalan Vaksin COVID-19 Secara Pukal antara Pharmaniaga dengan Sinovac.

Majlis menandatangani perjanjian itu turut disaksikan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba dan Menteri Kanan Pertahanan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Khairy bagaimanapun enggan mendedahkan semua maklumat terperinci mengenai kos perolehan vaksin tersebut kerana terikat dengan perjanjian kerahsiaan dengan syarikat pengeluar vaksin tersebut.

Katanya, Pharmaniaga telah diberi tanggungjawab dalam proses pembotolan vaksin tersebut kerana syarikat berkenaan mempunyai keupayaan untuk melaksanakannya, mengikut garis panduan yang telah ditetapkan.

Sementara itu, Khairy berkata kerajaan akan mendapatkan pengiktirafan status halal bagi vaksin keluaran Sinovac, sebelum ia diedarkan.

“Majelis Ulama Indonesia (MUI) juga sebelum ini telah mengiktiraf status halal vaksin ini, dan kita juga akan melakukan perkara yang sama bersama Jakim (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia).

“Kita akan jamin vaksin ini selamat untuk kegunaan umat Islam,” katanya.

Terdahulu, pada majlis menandatangani perjanjian itu, Pharmaniaga diwakili Pengarah Urusan Kumpulannya Datuk Zulkarnain Md Eusope, manakala Sinovac diwakili Pengurus Besar Sinovac Life Sciences Co Ltd Gao Qiang. – BERNAMA

Recent Posts

Kutipan Hasil Kastam 2021 Cecah RM42.50 Bilion, Lepasi Sasaran RM40 BILION – PM Ismail Sabri

PETALING JAYA, 26 Jan - Kutipan hasil Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM) bagi 2021 mencecah…

2 jam lalu ago

Rancangan Bina Pelabuhan Baharu Di Kudat Diteruskan – Bung Moktar

KOTA KINABALU, 26 Jan - Kerajaan Sabah akan meneruskan rancangan untuk membina sebuah pelabuhan baharu…

3 jam lalu ago

Pembangunan ‘Canal City’ Mampu Pacu Ekonomi Di Batu Gajah – MB

BATU GAJAH, 26 Jan - Projek pembangunan 'Canal City' bernilai RM1.5 bilion di Batu Gajah…

3 jam lalu ago

Gerak Kerja Bersepadu BN Penting Hadapi PRN – Mohamad

https://www.youtube.com/watch?v=ibnkEMqjhLc&list=PLHlSJN4Aot2y8Hg6fr1oFz43-nXQf_VKT&index=3&t=857s JOHOR BAHRU, 26 Jan - Gerak kerja bersepadu jentera Barisan Nasional (BN) amat penting…

3 jam lalu ago