Categories: Berita Lain

COVID-19: Tiada Kematian Sepuluh Hari Berturut-Turut, 51 Kes Pulih – KP Kesihatan

PUTRAJAYA, 1 Jun – Tiada kes kematian berkaitan COVID-19 direkodkan di Malaysia bagi tempoh 10 hari berturut-turut sejak 23 Mei lepas, dengan jumlah kumulatif kes kematian kekal pada 115 kes (1.46 peratus).

Memaklumkan perkembangan terkini kes jangkitan COVID-19 di Malaysia yang semakin menunjukkan penurunan, Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata, hanya enam kes baharu melibatkan kes dalam kalangan warganegara Malaysia hari ini.

Katanya terdapat 38 kes baharu dilaporkan, menjadikan jumlah kumulatif kes adalah 7,857 kes, manakala jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,338 kes, yang telah diasingkan serta diberi rawatan.

“Sejumlah 26 kes adalah kes import yang mendapat jangkitan di luar negara, manakala daripada 12 kes penularan tempatan, enam kes adalah kes bukan warganegara dan hanya enam kes dalam kalangan warganegara Malaysia,” katanya dalam sidang akhbar harian perkembangan COVID-19 di sini, hari ini.

Sejumlah 51 kes yang telah pulih dan dibenarkan discaj, menjadikan jumlah kumulatif kes telah pulih dan discaj sebanyak 6,404 kes (81.5 peratus).

 

Sehingga kini, sebanyak lapan kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan dua  daripada kes berkenaan, memerlukan bantuan pernafasan.

 

Menyentuh tentang kes penularan tempatan dalam kalangan rakyat Malaysia, Dr Noor Hisham berkata, kes harian COVID-19 dalam kalangan rakyat Malaysia yang mendapat jangkitan di dalam negara (iaitu dengan menolak kes import, kes bukan warganegara di dalam komuniti dan kes bukan warganegara di Depoh Tahanan Imigresen) didapati sejajar dengan unjuran kes yang dibuat Institut Kesihatan Negara (NIH), Kementerian Kesihatan.

 

Katanya ia menggambarkan impak positif tindakan yang telah diambil oleh kerajaan, serta pematuhan rakyat Malaysia terhadap prosedur operasi standard (SOP), dan saranan diberikan.

 

“Pihak KKM ingin mengucapkan tahniah kepada rakyat Malaysia, di atas kerjasama dengan pihak kerajaan bagi pencapaian ini, dalam usaha kita untuk sama-sama membendung penularan jangkitan COVID-19.

 

“Namun begitu, masyarakat perlu terus kekal waspada dan patuh kepada SOP serta saranan yang ditetapkan, bagi memastikan tiada peningkatan kes COVID-19 dalam kalangan masyarakat setempat,” tegasnya. – BERNAMA

Recent Posts

PM Ismail Sabri Ucap Takziah Kepada Keluarga Bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak

KUALA LUMPUR, 29 Jan - Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengucapkan takziah kepada seluruh ahli…

5 jam lalu ago

Parti Yang Cuba Ciplak UMNO Kini Bergelut Defisit Keyakinan

KUALA LUMPUR, 29 Jan – Presiden UMNO, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan bahawa…

6 jam lalu ago

Gelarlah Apa Pun UMNO Tetap Bangkit – Mohamad Hasan

KUALA LUMPUR, 29 Jan – Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan menegaskan UMNO tetap…

6 jam lalu ago

PRN Johor: Kita Mesti Berhenti Berpura-Pura

1. Saya mengikut laporan FMT bertarikh 28 Januari 2022 yang memetik ulasan oleh Tan Sri…

8 jam lalu ago

Bekas TYT Sarawak Tun Salahuddin Meninggal Dunia

KUCHING, 28 Jan - Bekas Yang Dipertua Negeri Sarawak Tun Abang Muhammad Salahuddin Abang Barieng,…

10 jam lalu ago

PRN Johor: BN Tekad Perkukuh Kedudukan, Mohamad Hasan Dilantik Pengarah, Hasni Ketua Penyelaras

KUALA LUMPUR, 29 Jan – Barisan Nasional (BN) bertekad untuk terus mempertahan dan mengemas kini…

11 jam lalu ago