Categories: Berita Utama

Muafakat Nasional: UMNO-PAS Punya Sinergi Meyakinkan, Mesti Dioptimumkan – Khaled

KUALA LUMPUR, 23 Nov – Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menekankan bahawa UMNO dan PAS mempunyai sinergi yang meyakinkan dan mesti dioptimumkan waktu ini.

Jelasnya, dua parti ini adalah pendiri Muafakat Nasional (MN) dan diasaskan, maka kerjasama UMNO dan PAS adalah sangat utuh.

“Keutamaan UMNO ialah kemenangan berganda dengan kerjasama PAS. Selebihnya, biar UMNO akan tentukan jalannya sendiri.

“UMNO bukan dalam misi memberikan ihsan kepada mana-mana pihak untuk bernafas dan meraih kemenangan dengan pertolongan UMNO. UMNO juga tidak mahu dipaksa menerima sesiapa untuk menjadi rakan politiknya,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Jelas Khaled, UMNO sangat menghargai setiakawan PAS dan kerjasama keduanya telah banyak membuahkan kebaikan kepada politik Melayu Islam di Malaysia.

“Walaupun PAS menyertai PN, UMNO tidak menghalangnya kerana UMNO memahami dan menghormati kedudukan PAS. Lagipun piagam MN tidak pernah menghalang PAS bekerjsama dengan sesiapapun, maka demikian juga yang UMNO harapkan dari PAS tentang hubungan UMNO dengan Bersatu.

“UMNO yakin PAS tidak akan memaksa UMNO untuk menerima Bersatu apalagi memberikan kerusi kepada Bersatu dengan sewenangnya.”

Katanya, UMNO dan PAS menyedari bahawa kepentingan tertinggi ialah rundingan kerusi pilihan raya antara keduanya sebagai sebahagian dari MN.

“PAS pasti menyedari bahawa akan ada kerusi yang UMNO akan bertembung dengan Bersatu. Oleh kerana UMNO bukan sebahagian dari PN, maka apa jua rundingan dengan Bersatu adalah untuk UMNO lakukan terus dengan PN melalui BN.

“Selain PAS, kerjasama UMNO dengan parti yang lain adalah berdasarkan formula kemampuan parti tersebut memberikan UMNO ‘strategic advantage’ untuk kebolehmenangan,” katanya lagi. – UMNO Online

Recent Posts

PRN Johor: BN Tekad Perkukuh Kedudukan, Mohamad Hasan Dilantik Pengarah, Hasni Ketua Penyelaras

KUALA LUMPUR, 29 Jan – Barisan Nasional (BN) bertekad untuk terus mempertahan dan mengemas kini…

15 min lalu ago

Tolak Retorik Pembangkang… PRN Johor Peluang Rakyat Stabilkan Kerajaan Negeri – Wanita UMNO

KUALA LUMPUR, 29 Jan – Ketua Penerangan Wanita UMNO, Datuk Norshida Ibrahim melihat kenyataan bekas…

7 jam lalu ago

PRN Johor: MB Beri Bayangan Akan Pertahan DUN Benut

PONTIAN, 29 Jan - Menteri Besar Datuk Hasni Mohammad hari ini memberi bayangan akan bertanding…

8 jam lalu ago

Adakan Pilihan Raya Negeri Selari Dengan Aspirasi Rakyat

JOHOR BAHRU, 29 Jan - Tindakan kerajaan Johor membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) bagi mengadakan…

9 jam lalu ago