Sultan Selangor Bimbang Gejala Dadah Babitkan Golongan Belia

SHAH ALAM, 31 Mei – Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah menzahirkan kebimbangan terhadap masalah gejala dadah terutama dalam kalangan golongan belia yang menyalahgunakan dan membawa masuk bahan itu dengan pelbagai modus operandi penyeludupan yang baharu sehingga sukar dibendung.

Timbalan Setiausaha Kerajaan (Pengurusan) merangkap Setiausaha Lembaga Pengampunan Negeri Selangor, Zamani Ahmad Mansor berkata ini kerana, baginda selaku Pengerusi Lembaga Pengampunan Negeri Selangor mendapati bilangan kes jenayah pengedaran dadah melibatkan golongan tersebut yang dibawa kepada lembaga itu amat tinggi.

Menurut Zamani Ahmad, Agensi Antidadah Kebangsaan (AADK) dalam laporannya menyebut hasil daripada ujian air kencing yang dijalankan, didapati seramai 1,829 daripada 370,285 pelajar dari 178 sekolah disahkan positif dadah.

“Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor berasa gusar dan berdukacita dengan perkembangan kes-kes sedemikian kerana ia akan mendatangkan implikasi yang negatif kepada golongan muda dalam negeri Selangor.

“Gejala pengedaran dadah telah menjadi semakin serius dan kritikal serta telah mengundang kesengsaraan kepada deretan mangsa najis dadah beserta keluarga mereka,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Kenyataan rasmi itu dikeluarkan susulan Mesyuarat Lembaga Pengampunan Negeri Selangor kali ke-78 tahun ini.

Zamani Ahmad berkata permasalahan dadah ini perlu dibanteras secara tegas dan tanpa kompromi kerana kesan negatifnya yang bukan sahaja mengancam kesihatan serta keselamatan awam, malah berpotensi meningkatkan berlakunya kejadian jenayah lain yang akhirnya akan menghancurkan ketenteraman awam dan perpaduan masyarakat yang sedang dinikmati dalam Selangor.

“Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor mengeluarkan peringatan yang keras supaya sekalian rakyat hendaklah lebih berwaspada dan menghindarkan diri daripada aktiviti penyeludupan, pengedaran, penyalahgunaan dan seumpamanya yang melibatkan najis dadah kerana kesannya amat buruk bukan sahaja kepada individu belia terbabit tetapi juga kepada keluarga serta masyarakat sekelilingnya.

“Adalah menjadi hasrat dan harapan Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor agar rakyat dalam negeri ini dapat hidup aman dan tenteram serta bebas daripada pembabitan dan ancaman gejala dadah,” katanya.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.